fbpx
Uncategorized

Eurohearts – konference i Schweiz part 1

16. august 2014

D. 20 Juli gik turen for fem danske GUCH’ere til Schweiz for at deltage i en tilbagevendende konference for europæiske GUCH’ere. Konferencen vender tilbage en gang hvert andet år, og det var altså Schweiz’ tur til at afholde konferencen i år.
Første dag bød på aftensmad, velkomst og icebreaker. Den ene icebreaker gik ud på at kaste en garnnøgle rundt imellem hinanden. Greb man garnnøglen skulle man fortælle sit navn og hvilket land man kom fra, også kaste nøglen videre. Vi var 50 deltagere på konferencen, og det endte med et stort net af garn på kryds og tværs: Vi var alle forbundet på den ene eller den anden måde. Smuk og meget illustrativ måde at fortælle det på synes jeg.
De der ønskede det kunne sætte deres poster op i lobbyen samme aften. Ved disse konferencer skal hvert land have en poster med, som kan vise noget om GUCH-organisationen i det pågældende land. På denne måde kunne folk komme og gå som de ville, og se på de forskellige landes plakater når det passede den enkelte.
Det var sjovt at se hvor stor forskel der er på hvert land: En ting er, hvor meget hvert land har af merchandise (Australien havde virkelig mange sjove ting med såsom en lille taske til bæltet og klaphænder, formet som hjerter), hvor andre havde to-tre stykker A3-papir med, og nogle forskellige ting fra organisationen.

Jeg mener denne poster er fra England, men jeg er ikke helt sikker.

Den tyske GUCH-organisations poster.

Den tyske GUCH-organisations poster.

Konferencens tema var Tough Hearts, og de foredrag vi hørte fra læger og hjertepatienter havde stor fokus på hvor seje vi egentlig var som hjertepatienter: Hvor mange forskellige ting (operationer og udfordringer i hverdagen) vi hver især havde overvundet, og at vi alle på en eller anden måde var kommet stærkere ud på den anden side.
Et af de første foredrag, hvis ikke det første, var fra en læge som omtalte hvordan man var en helt. Til dette foredrag kom han ind på de læger som har forsket i hjerter, og de første læger der udførte en hjerteoperation (en blodåre skulle forbindes med en anden blodåre i hjertet. Desværre husker jeg ikke det medicinske navn for denne procedure). Vidste du at det ikke var en hvid mand (som hidtil er blevet krediteret for denne ‘opfindelse’ og operation) men en sort mand som har æren for at have udtænkt denne operation? Han hed Vivien Thomas, men fordi der i USA tilbage i 1940’erne – 50’erne var restriktioner for sorte og deres arbejde, stod Thomas BAGVED den hvide mand (hvis navn jeg ikke kan huske) og gav instruktioner til operationen. Først indenfor de seneste ti år er Thomas blevet anerkendt, og han har modtaget en medicinsk nobelpris for hans arbejde.
Lægen der fortalte os dette, var ikke af den mening af lægerne var de eneste helte i denne sammenhæng. Forældrene og især patienterne var i ligeså høj grad, måske endda højere grad, heltene i en medicinsk sammenhæng. Og hvorfor nu det, spørger du måske? Simpelthen fordi lægevidenskaben har brug for ‘forsøgspersoner’ til at kunne udføre nye operationer. Til dette er dyr ikke nok, men mennesker skal under kniven. Til dette skal man bruge patienter. Hvis det er mindreårige patienter er det patientens forældre der skal side ‘ja tak’ til operationen, også selvom denne kan indebærer store risici for komplikationer. Derfor mente han, at patienter og deres forældre ikke fik nok credit for. Og derfor takkede han os alle sammen, for at have lagt os under en læges kniv.
Det var også mandag vi skulle se Höllgrotten i Baar. Det er drypstensgrotter, som alle deltagere på konferencen fik mulighed for at se. Det var super flot (og lidt fugtigt), og det var generelt en virkelig hyggelig tur og super fedt at arrangørene havde tænkt at vi skulle opleve noget schweizisk natur.

Tirsdag gik turen til Edward Life Science Center nogle kilometer væk fra Baat hvor vi boede. Vi fik mulighed for at se hvordan man laver stenter som bruges til at udvide en blodåre i hjertet ved f.eks. forkalkning eller forsnævring.
Det var virkelig spændende og fascinerende at se to kvinde sidde og HÅNDSY de stenter der bruges. Én stent koster 5.000 CH (schweizer franc). Dette beløb skal ganges med 6,45. Altså vil én stent koste 32.250 danske kroner. Det er altså en sjat penge der vil noget. Tænk så på, at der er mange som skal igennem sådan en operation hvert år. Det har været på tale jeg skulle have en stent pga. en forkalkning, men forkalkningen gik i sig selv igen.
Som sagt bliver stenterne lavet i hånden, og de bliver set efter af mennesker. Selvom maskiner selvfølgelige laver noget at arbejdet, fik vi ikke set sådanne maskiner på turen. Istedet så vi at tre mennesker stod og kiggede ned i én stent gennem et mikropskop, for at tjekke at den var fejlfri og kunne anvendes ved en operation.
De der havde en stent indopereret havde mulighed for at møde stentens ‘bagmand’, altså den person der havde syet stenten. Kravet var, at stenten skulle komme fra Schweiz og fabrikken. Der var én af de delegerede fra konferencen der mødte sin stents moder, og fik taget billeder med vedkommende. Super fed mulighed personen fik! Kirsten, den danske formand for GUCH, har også en stent, men den kommer fra Canada (mener jeg). Hun ville ellers gerne have mødt manden bag stenten.
Vi fik frokost sponsoreret af Edward Life Science. Derefter gik vi over gaden, og kom indenfor i Glasi Hergiswill, hvor de fortæller om glaspusteriets kunst igennem tiden. De har lavet museet meget anderledes og nyskabende: Der bliver lukket 10-15 personer ind af gangen, og så skal man følge lyset. Der kommer lys på hvor enkelt genstand, og man er derfor tvunget til at stå og se på genstanden, mens en stemme fortæller om hvad der er, og historien bag det. Det var super illustrativt, og en virkelig fed måde at gøre det på! Bagefter var der mulighed for at stå og iagttage et stort ‘rum’ med en masse mænd og én kvinde, som lavede glas. Det var ægte masseproduktion, og fascinerende at se på!

Konferencen varede helt indtil fredag i den uge, men fordi indlægget i forvejen er langt, vil jeg sprede begivenhederne over flere indlæg.

    Leave a Reply