CPAP-maskine

Tips og tricks til din CPAP

3. april 2019

Min CPAP og jeg kan fejre tre måneder sammen d. 8. april. Selvom jeg ikke har sovet særlig godt de sidste par dage (jeg har taget masken af i søvne og har dermed ikke udnyttet min søvn nok), så kan jeg ikke leve uden den! Dét havde jeg aldrig troet jeg skulle sige. Men det er sandheden.

Disse tips og tricks har jeg fundet ved min CPAP:

 • Vask din maskine MINDST en gang om ugen!
  Da jeg fik maskinen udleveret sagde sygeplejersken, at jeg skulle vaske min maskine en gang om ugen. Det gik mega godt i starten – men da jeg flyttede for mig selv blev jeg dårlig til at huske at gøre det. Resultatet? Den lugter lidt af sild når jeg skal sove. En enkelt gang duftede den af chokolade.
  Det er fint at dufte til chokolade. Men ikke til sild… Til gengæld er det en reminder om, at jeg skal huske at vaske den!
 • Hvis masken er for tæt på noget stof og puster på stoffet, så lyder det som om der er et kæmpe uvejr udenfor
  For en måneds tid siden vågnede jeg om natten. Jeg havde stadig masken på. Og det lød som om det var et kæmpe uvejr udenfor. Det ruskede, regnede og trommede mod vinduet. Jeg tænkte “puha, godt jeg ligger herinde i varmen”, vendte mig om … og så var uvejret væk.
  Det var ikke et uvejr, men min maske, som var for tæt på min dyne. Det larmer åbenbart ret meget.
 • En langærmet trøje er et must for mig – ellers er luften kold mod huden
  Jeg vil allerhelst sove i en trøje, som dækker mine skuldre. Om vinteren skal den også dække mine arme. Men efter jeg har fået CPAP (og da det var virkelig koldt), så var det ekstra vigtigt med en langærmet trøje. Det var nemlig skide koldt, når min arm kom i nærheden af min maske. Luften der bliver blæst ud ramte min hud, og jeg fik kuldegysninger og jeg begyndte at fryse. Derfor: Jeg skal sove med en langærmet trøje! Måske skal du det samme, hvis du også har CPAP?
 • Det er ikke sikkert den udleverede maske er god til dig
  Det her er en af de lidt mere seriøse. Jeg startede ud med fuldmaske, som dækkede halvdelen af mit ansigt. Jeg vænnede mig egentlig til den… Men ville alligevel gerne prøve en næsemaske (som kun dækker næsen). Og det var MEGET bedre! Mit ansigt føles meget mere frit. Selvom jeg skulle lære at sove med lukket mund (ellers virker næsemasken ikke), så har det været en kæmpe befrielse for mig at sove med næsemaske!
  Jeg har senere lært, at der er mange med en CPAP-maskine, som skal igennem flere masker. Simpelthen fordi deres nuværende maske ikke fungerer for dem. Det kan være en langvarig proces – men når først du sover og har oplevet, hvor frisk du kan blive af masken, så er det hele turen værd!
 • Det kan være virkelig rart at sove til middag med masken på
  Jeg har fået at vide at det ikke er nødvendigt at sove med masken på, hvis jeg skal have en lur. Men hvis jeg er virkelig træt, så giver det en bedre søvn når jeg har masken på – også selvom det bare er en halv eller en hel time. Derfor tager jeg den sommetider på når jeg skal have en lur.
 • Brug nettet eller en app til at måle din søvn med
  Personligt bruger jeg nettet, fordi der ikke er en app til med ResMed-maskine. Men det virker også ganske udemærket!
  Her kan jeg følge med i, hvor godt jeg sover (se billederne nedenunder). Om jeg tager masken af, om luften siver ud eller andre ting, som kan påvirke min søvn.
  For mig bliver en en kokurrence med, hvor meget jeg kan sove. Og det synes jeg er ret sjovt!

  Leave a Reply