fbpx
Motion

Motion og hjertesygdom

27. august 2019

Motion og hjertesygdom

Motion og hjertesygdom kan sagtens hænge sammen. Spørgsmålet er nok i højere grad, hvilken form for motion du skal dyrke?

I dag er motion en stor og central del af behandlingen og forebyggelse af hjerteproblemer/sygdom. Du kan faktisk ikke komme udenom motion, uanset om du vil forebygge hjertesygdom eller du skal komme dig igen efter du har været syg.

Men bare fordi motion er vigtig, bliver det ikke nemmere at komme igang…

Min erfaring er, at rigtig mange med hjerteproblemer har svært ved at komme igang med motion. Især, efter en indlæggelse.
Det kan være mega grænseoverskridende at skulle begynde at dyrke motion og belaste hjertet, når nu det allerede har været udsat for noget fysisk hårdt.

Det oplevede jeg selv efter mit hjertestop: Jeg var bange for at jeg ville få endnu et hjertestop (eller der bare ville ske noget andet ubehageligt) når jeg begyndte at belaste hjertet. Og det, selvom jeg de sidste mange år har fået tudet ørene fulde af, hvor vigtigt motion er – og også selv er blevet glad for at bevæge mig.

Genoptræning gavner

Noget af det, som hjalp mig virkelig meget var, at være med på et genoptræningshold. Selvom størstedelen af de andre på holdet havde passeret 70, så var det dejligt at kunne træne sammen med andre, som også skulle igang igen. De to fysioterapeuter gjorde mig tryg og det var rart at vide at jeg kunne spørge dem, hvis jeg havde brug for hjælp eller blev nervøs omkring noget.

Derfor håber jeg at du, hvis du skal igang med motion efter sygdom eller indlæggelse, at du kan komme på et lignende hold. Måske endda gennem Hjerteforeningens tilbud om Hjertemotion?

Det er et tilbud fra Svendborg Kommune jeg benyttede. De skulle have en henvisning fra min læge og så kunne jeg hoppe på et hold der startede op ugen efter.

De fleste kommuner har sådan en ordning. Spørg på dit sygehus eller borgerservice, hvis du skal igang med genoptræning. De kan hjælpe dig videre.

Gang er også godt

Vil du helst dyrke motion alene, så kan det at gå også være et rigtig godt sted at starte. Alle kan være med og du bestemmer selv tempo og distance.

Vil du udfordre dig selv kan du gå hurtigt nogle minutter, for derefter så at gå langsomt igen. Du vil højst sandsynligt kunne mærke dine ben arbejde, dit hjerte pumpe og sveden kommer måske frem på panden.

Lær din krop af kende

Hvis du starter på et genoptræningshold, så er du i sikre omgivelser: Der er en fys til stede og du kan snakke med vedkommende om, om din høje puls skyldes motionen eller et nyt hjerteanfald.

Jo mere du træner, du bedre lære du også din krop at kende. For selvom mange af de symptomer du får når du træner (høj puls, hjertebanken og lignende) er de samme, som ved et hjerteanfald, så er resultatet vidt forskelligt. Træner du i et sikkert miljø, så kan du i trygge rammer lære din krop af kende på ny. Så ved du også, hvor grænsen går og hvor meget du kan presse dig selv.

Bodyflow

Hvilken form for bevægelse synes du er sjove?

Næste skridt til at bevæge dig eller dyrke motion er, at finde det DU synes der er sjovt. Ved du det ikke lige nu, så meld dig evt ind i et center og afprøv nogle af de hold der er der.

Du kan også spørge rundt i dit netværk, hvad de synes er sjovt.

Selv er jeg stor fan af:

  • En gåtur med en veninde eller en podcast
  • Styrketræning i centret
  • Bodyflow
  • Yoga
  • Dans

Er der noget motion der er bedre end andet?

En klog man sagde på et tidspunkt, at den motion du får lavet er bedre end alt andet. Så, hvis du finder den form for bevægelse du synes er sjov, så er der stor sandsynlighed for at du faktisk får det gjort. Og så er det underordnet, hvilken form for bevægelse/motion det er.

    Leave a Reply